Muziek aan Bed 15 jaar

Uitbreiding Muziek aan Tafel

Doneer als persoon Doneer als bedrijf

Het is erg moeilijk om te zien hoe een geliefde worstelt met dementie. Het kan een emotionele achtbaan zijn voor familie en vrienden om te zien dat herinneringen vervagen, de persoonlijkheid verandert en communiceren steeds lastiger wordt. De cellisten van Muziek aan Bed ervaren dat de behoefte aan prikkeling door middel van live muziek voor mensen met dementie zeer hoog is. Muziek kan activeren, vrolijkheid brengen of juist rust geven. Bij elke bewoner is de impact anders. Onze ervaring is dat muziek bijdraagt aan de communicatie met de directe omgeving. Ook kan het spel oude (muzikale) herinneringen oproepen en zien de cellisten bewoners meezingen, meebewegen, dirigeren en klappen. Muziek voegt bijna altijd iets moois toe en verhoogt daardoor aan de kwaliteit van leven van dat moment. 

In 2018 is Muziek aan Bed gestart met Muziek aan Tafel. Hiermee wil Muziek aan Bed mensen met dementie door middel van livemuziek activeren en ondersteunen. Na een onderbreking door corona is in het voorjaar van 2023 een nieuw tweejarig project gestart bij zeven instellingen in Nederland. En opnieuw zijn de reacties op dit project uitsluitend positief, zowel bij bewoners als bij personeel en vrijwilligers.

“De musici van Muziek aan Bed zijn niet alleen heel erg muzikaal maar ook nog eens heel erg lief en betrokken. Zij kennen alle bewoners inmiddels bij naam en begroeten ze ook elke keer heel persoonlijk. Ze spelen in op wat er op dat moment gebeurt. Echt mooi om mee te maken.

Marjolein Dompeling
Coördinator Welzijn en Vrijwilligers, Reinaldahuis Haarlem

De financiering voor het huidige project loopt tot einde 2024. Om Muziek aan Tafel de komende twee jaar bij de zeven nu betrokken zorginstellingen te kunnen voortzetten én uitbreiden naar een aantal nieuwe zorginstellingen, wil Muziek aan Bed in april en mei 2024 minimaal € 10.000 inzamelen. Samen met de bijdrage van een aantal fondsen kunnen we hiermee de bijdrage van de instellingen aan onze optredens verlagen en de optredens voortzetten.

Steun jij onze missie en wil je bijdragen aan deze bijzondere momenten voor mensen met dementie, hun geliefden en de verzorgenden? Alvast heel erg bedankt!

Sluiten